perjantai 12. helmikuuta 2016

Raskausdiabetesko??

- Sulla näytti tää yksi arvo vaan 0.1 liikaa näissä kokeissa..
- Mmmm.. (hyvä, näin mä olin ajatellukkin..)
- Mutta johonkin on kuitenkin vedettävä se raja ja tää pienikin riittää siihen, että sun pitäis nyt alkaa seuraamaan noita sokereita mittarilla.
- ?? (eiootottaeiootottaeioototta!!!!!)

En missään vaiheessa ollut edes tajunnut ajatella, että jokin arvo voisi olla koholla! Ensimmäisenä hiipi jonkinsortin paniikki, jonka pidin kyllä yllättävän hyvin piilossa. En jostakin syystä halunnut vaikuttaa huolestuneelta, kun terveydenhoitaja puhui asiasta niinkuin mistä tahansa arkisesta jutusta. Oikeasti kasvatin suurta huolta pääni sisällä.. Kaikki on piloilla. En voi syödä enää mitään, ajattelematta, että kohta pitää taas mitata. Voinkohan syödä enää mitään?? En ainakaan mitään herkkuja. Tämä oli nyt tässä. Olen epäonnistunut raskaudessa!
Millähän tavalla mä olisin muka epäonnistunut? En taida olla ensimmäinen odottava äiti, jolla on jokin arvo ollut koholla ja on joutunut mittaamaan verensokereita, eikä tilanne ollut edes millään tavalla paha. Eevin aikana ei sokerirasituksessa tullut mitään erityistä esille, ehkä siksi panikoin uuden tilanteen edessä.

Terveydenhoitaja selitti mitä tehdään ja milloin tehdään, vaikka osa meni ihan kokonaan ohi alkushokin vuoksi. Ehkä sen takia vielä kotona kuvittelin, että joudun joka päivä mittaamaan 4 kertaa, kahden viikon ajan. Illalla kuitenkin kun luin, huomasin, että terveydenhoitaja oli kirjoittanut kahden viikon ajan 3 päivänä/vkossa, 4 kertaa. Eli ei siis koko aikaa tarvitsekkaan olla mittari kädessä.
Silti edelleen tuntuu, että tästä on ylimääräistä stressiä. Jos arvot ovat hyviä, ei loppuraskaudessa tarvitse mitata kuin silloin tällöin, noin kerran viikossa ja toistaiseksi kaikki on ollut niinkuin kuuluisikin. En tiedä miksi asia harmittaa edelleen kovasti. Ehkä syy on siinä, etten millään tavalla ollut valmistautunut asiaan. Mutta kai kaksi viikkoa menee nopeasti. Silti mietityttää, jos vauva onkin sokereideni takia kovin iso tai hänen sokereissa on syntymän jälkeen jotakin häikkää. Olenko itse aiheuttanut vauvalle harmia omalla mässäilylläni? Neuvolassa selitettiin vain haimasta ja insuliinista. Ei puhuttu mun painosta tai ruokailutottumuksista sen enempää, mutta kyllähän mä itsekkin tiedän, että on mulle herkut maistunut. Ei taida maistua enää. Mutta kai tähänkin tottuu.

10 kommenttia :

 1. Itelläni oli toi sama 0,1 yli sen paastoarvon kanssa.. Jouduin mittaileen loppuraskauden. Söin aika tiukkaan ruokavalion mukaan, se harmitti välillä kun olis halunnu herkutella. Oli siinä hyvääkin: ei tullu ylimääräisiä kiloja! :) Tsemppiä, alkuun voi tuntua stressaavalta, mutta kyllä se siitä! Ja tosiaan tuntuu olevan aika yleinen juttu..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsempeistä! Ehkä mä tästä rauhotun asian kanssa kun kerkeen muutaman päivän vielä sulattelemaan.. Mulla oli kans just tuo paastoarvo joka heitti 0,1. Jouduitko kuinka usein mittailemaan loppuraskauden? Ei se 1-2krt viikossa kovin pahalta kuulosta tai niin neuvolasta sanottiin, jos arvot siis on ihan hyvät tän pari viikkoa :)

   Poista
 2. Mä jouduin ainakin jossain kohtaa mittaan joka päivä, mut sit se tais tippuu kolmena päivänä viikossa...:) Eikä mulla ees ollu missään vaiheessa kauheen korkeet ne arvot, mut jotenkin tääl oltiin kauheen tiukkana. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eipä tämän pitäis ikuista olla niin kai sitä pari kuukautta jaksaa mittailla:)

   Poista
 3. Ihmettelen aina kun blogeissa odottavat äidit käy sokerirasituksessa ja itse en oo koskaan joutunu käymään :o pitäiskö sinne joutua jokaisen odottajan ihan automaattisesti? Toivotaan että sulla palaa arvot ennalleen etkä joudu kauheesti mittailemaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä on aina tietyt kriteeeit, että neuvolasta laittavat siihen rasitustestiin. Esim. ylipaino tai jos lähisuvussa on diabetestä.. Mun mielestä niitä oli pidempiki lista minkä takia siihen voi joutua, oo vaan tyytyväinen ettet oo riskiryhmässä!:) sillon se vissiin ei oo kovin yleistä, että tulis radi niin sitä ei testailla :)

   Poista
 4. Mulla oli rafi esikkoa oottaessa ja nyt taas kub odottelen kolmatta. Olen silti herkkuja syönyt. Eipä tuo radi mailmaa kaada. Ainakaan mun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu siis ei tietenkään todellakaan kaada, tuskin kenenkään! Mulle vaan ensimmäinen ajatus oli "maailmanloppu", vaikka tottakai ymmärrän, että se on yksi maailman luonnollisista asioista. Toki kestää muutama päivä totutella asiaan, kun ei ekassa raskaudessa tarvinnut edes miettiä tämmöstä. Mutta ei tämä munkaan elämä tästä taida romahtaa:)

   Poista
  2. En toki pahalla sanonut. Mulle tää on vaan jo niin rutiini juttu. pistän aamulla kahdesti muuten aina 1h syömisen jälkeen joka päivä. (: jotenkin menee rutiinin omasesti ja esikkokin aina aamusin huutaa äiti pistää :D

   Poista
  3. Juu en mä pahalla ottanutkaa:) kyllähän se varmaan äkkiä muodostuu ihan arkiseks asiaks, varsinkin jos joka päivä piikittää, sittenhän sitä ei enää edes ajattelekkaan, hauska että teillä lapsikin osaa "muistuttaa" :D

   Poista

Kiitos kommentistasi ♡

Blog Design by Get Polished | Copyright 2016