tiistai 20. joulukuuta 2016

Missä on äidin joulumieli?

Olen aina pitänyt joulusta. Pienempänä tietysti lahjat oli se ykkösjuttu, mutta olen myös aina arvostanut kaikkea muutakin mitä jouluun liittyy.
Aamuisin äiti on tehnyt aina riisipuuroa ja mansikkasoppaa. Sen jälkeen on käyty hautausmaalla viemässä kynttilät haudoille, jonka jälkeen laitettu joulusauna lämpeämään. Saunomisen jälkeen ollaan laitettu vähän parempaa päälle ja äiti on hääräillyt keittiössä ruuan parissa. Me ollaan siskon kanssa auteltu ja katettu pöytää.
Joinakin vuosina äiti on ollut töissä, jolloin olemme isäpuolen kanssa pistänyt ruuat ja pöydän valmiiksi, että äiti on päässyt suoraan valmiiseen joulupöytään.
Tämän jälkeen ollaan sulateltu ruokia ja höpötelty yhdessä. Meidän ollessa pieniä tietysti odoteltiin pukkia, joka tuli jakamaan lahjat. Vanhempina jaoimme itse paketit, jonka jälkeen ne avattiin ja niitä ihasteltiin.
Perinteisesti koko perheelle tuli yhdeksi yhteiseksi lahjaksi jokin kiva lautapeli, jota sitten yömyöhään pelailtiin, syötiin vähän lisää ja naurettiin.

Tietysti meidän jouluperinteet hieman muuttuivat kun lapset syntyivät. Eevi syntyi niin lähellä joulua, ettemme viitsineet matkustaa Poriin joulun viettoon, mutta silloin äitini, siskoni, mummini ja pappani matkustivat meille muutamaa päivää ennen joulua tekemään meille sitä rakastamaani jouluruokaa. Elin silloin niin vauvakuplassa, että joulu meni jotenkin aivan ohi.
Viime jouluna asuimme jo Porissa. Tarkoitus oli koko perhe mennä äidilleni aatoksi ja viettää siellä iltaa. Toisin kuitenkin kävi. D:n selkäleikkaus oli juuri ennen joulua ja hän ei saanut istua autossa ja muutenkin istuminen oli kielletty. Niimpä lähdimme Eevin kanssa kaksin, mutta pakkohan meidän oli palata suhteellisen aikaisin, ettei D joutuisi viettää joulua yksin lattialla maaten.Aina mulla on kuitenkin ollut jonkinlainen joulumieli, mutta nyt on pitänyt sitä etsimällä etsiä. Tänään vaihtui synttärikoristeet joulukoristeiksi ja koristeltiin Eevin kanssa joulukuusta kuunnellen joululauluja. Ja siltikään, ei mitään. En saanut joulufiiliksestä millään kiinni.
En tiedä johtuuko se siitä, että nyt joulun alla pitää lähteä matkustamaan vai kiireestä, mitä tässä nyt on ollut. Mua on aina stressannut se, kun pitää yöpyä jossakin muualla kuin kotona. Vaatteet ja tavarat laukussa ja vaikka ne sinne kuinka nätisti järjestelisi, aina on joku tavara hukassa ja sen jälkeen on laukuissa kaikki sikinsokin. Tykkään istua kotona ne kaikista sotkuisimmat vaatteet päällä, ilman rintaliivejä. En kovin monessa paikassa tunne oloani kotoisaksi. Ja joulussa pidän eniten kotoisasta olosta. Siitä, kun voit istua vessassa pitämättä ovea lukossa, se vasta on kotoisaa!Meillä on tietysti molemmat lapset vielä niin pieniä, etteivät varmasti vielä ymmärrä jouluperinteiden päälle, mutta tahdon kuitenkin myös kotiin luoda jouluista tunnelmaa, vaikkemme sitä täällä vietäkkään. Joulukuusen lisäksi aion keittää aattoaamuna riisipuuroa ja avaamme lahjat. Ehkäpä laitan vielä uudelleen ne joululaulut soimaan ja yritän kaivaa sitä fiilistä.

6 kommenttia :

 1. Oon koko päivän potenut kauhean huonoa omaatuntoa siitä, ettei mulla ole minkäänlaista joulufiilistä. Tänään sen tajusin ja itselleni myönsin. Yritin kuunnella joululauluja, ei mitään. Kuusta ihasteltiin vauvan kanssa, ei mitään. Ehkä lahjojen paketoiminen auttaa, sitä en ole vielä edes aloittanut. Ikinä ennen ei ole ollut tällaista oloa, eikä hommat näin kesken. Todennäköisesti tämän vuoden kiire ja kovaa vauhtia kävelemään opetteleva 8kk vaikuttavat siihen, ettei mitään oikein jaksa ajatella tai suunnitella. Ei edes joulua. Onneksi esikoinen ja nelivuotias ovat joulufiiliksellä, sekin ehtii vielä tarttua äitiin. Ehkä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä paketoin edellisiltana lahjatkin, ei siltikään:( Toivotaan, että viimeistään aattona joulupuuroa keitellessä alkaisi jo joulumielikin lämmetä tai sitten täytyy käydä ostamassa itselle tonttulakki ja nukkukkin se päässä..

   Joka tapauksessa ihanaa joulua teille, pidetään peukkuja, että se fiilis sieltä vielä tulisi<3

   Poista
  2. Joulu tulee ja menee, vaikka ei joulufiilistä itsellä olisikaan. Sitten täytyy elää vain hetkessä ja yrittää nauttia siitä.

   Ihanaa joulua teillekin, fiiliksestä huolimatta! :)

   Poista
 2. Joulu tulee onneksi ilman suurempaakin hösäämistä. Tärkeintä lasten näkökulmasta on se yhteinen perheaika, joten ethän tunne huonoja fiilareita jos joulufiilis puuttuu :)

  Ihanaa joulua teidän perheelle ♥

  VastaaPoista
 3. Tuo on ihan totta, joulu tulee joka tapauksessa! :)
  Kiitos samoin❤️

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi ♡

Blog Design by Get Polished | Copyright 2016