tiistai 7. helmikuuta 2017

3 vinkkiä; Kuinka selvitä oksennustaudista?

Meille rantautui viime viikolla iki-ihana oksennustauti. Tiistai-iltana se iski ensimmäisenä nuorimmaiseen, joka oksensikin myöhään yöhön lähes kymmenen kertaan. Minä jo hädissäni soittelin päivystykseen, kun mikään ei pysynyt meidän 9-kuisen sisällä, mutta onneksi seuraavana päivänä jo helpotti, eikä meidän tarvinnut lähteä nesteytykseen.
Keskiviikkona kukaan meistä ei tullut huonovointiseksi ja kerkesimme jo huokaista helpotuksesta, kunnes koitti torstai. Illalla minulla oli hieman etova olo, mutta ajattelin senkin johtuvan huonosta syömisestä. Eeville ei maistunut iltapuuro ollenkaan ja siihen saimmekin pian syyn, kun neidiltä tuli jo aikaisemmin syöty ruoka ylös. Vielä pari kertaa Eevi oksensi illan aikana, mutta oli varsin hyvinvointinen ja hoki "o-ooouta" kun me siivosimme jälkiä. Myöhään illalla olikin minun vuoroni syleillä pyttyä. Onneksi selvisin itsekkin vain muutamalla yökkäyskerralla, vaikka mielummin olisin ottanut taudin vastaan rajumpana, jos pienin perheenjäsen olisi päässyt helpommalla.
Perjantaina oltiin Eevin kanssa aika naatteja, Nooalla alkoi olla jo energiaa vaikka muille jakaa, vaikka ruoka maistui edelleen huonosti. D luuli päässeensä jälleen pälkähästä, kuin viime kerralla Nooan ollessa viikon ikäinen, jolloin minä ja Eevi oksensimme silloinkin. Mutta perjantain ja lauantain välisenä yönä oli hänen vuoronsa.
Meillä (tai minulla) kävi tuuri, että D vietti juuri viime viikon isyysvapaata, jolloin minun ei tarvinnut yksin hoitaa lapsia kipeänä. D olisi varmasti halunnut viettää lomansa jollakin muulla tavalla.. Toiseksi oli hyvä, että sairastimme D:n kanssa eri aikaan, joten hän sai leikittää Nooaa minun sairastaessa ja minä taas pystyin toimimaan lähes normaalisti hänen ollessaan huonossa hapessa.


Mitä sitten vaaditaan tästä taudista selviytymiseen?

1. Toivo. Toivo, ettet ole yksin. Oksennustautitilanteessa on lisäkädet enemmän kuin tarpeen. Tietysti kukaan ei varmasti halua tulla tartutettavaksi, mutta yksin kahden pienen lapsen kanssa saattaa tulla kiire, varsinkin jos molemmat oksentavat samaan aikaan. Tässäkin meillä kävi hyvin ja lapset sairastivat eri päivinä.

2. Suojaudu. Suojaa joka paikka. Meidän sängyssä kerkesi olemaan kahdet oksennukset ennen kuin tajusimme, että pyyheitä, pyyheitä ja pyyheitä ihan kaikkialle. Pesukone lauloi 24/7 muutaman päivän, mutta parempi vaihtoehto sekin kuin pesulalasku jos olisi sotkeentunut jokin, joka ei mahtuisi pesukoneeseen.

3. Keskitä. Jo yksi valvottu yö, jolloin oksentelet itse ja lisäksi siivoat lapsesi jälkiä, verottaa aikalailla. Kun siihen lisätään myös paha olo ja huono ruokahalu, ei peiton alta meinaa päästä mihinkään. Siksipä kaikista helpointa on kasata kaikki tarvittavat asiat mahdollisimman lähelle tukikohtaa. Meidän tukikohtana toimi olohuoneeseen minua ja Eeviä varten tehty siskonpeti. Sen molemmille puolille toin ämpärit, jos kiire yllättäisi ja Eevin oksentaessa olikin helppo vain lykätä ämpäri eteen. Muina tykötarpeina oli tietysti vettä, mehua, sipsiä (kun vähän sai jo jotakin kurkusta alas), kaukosäädin ja villasukat (koska varsinkin oksentamisen jälkeen minulle iski armoton kylmyys).
Kun kaikki tarpeellinen on lähietäisyydellä, ei tarvitse tehdä niin suuria ponnisteluja. 

Mukaan tietysti ripaus kärsivällisyyttä, oksennustauti on inhottava, mutta onneksi yleensä nopeasti ohimenevä. Näillä me selvisimme ja kiitän yhä onneani D:n lomasta. Yksin olisin ollut pulassa. Nyt sitten vähän pidempi tauko tähän tautiin, kiitoooos.

4 kommenttia :

 1. Yyyh täällä kohtalontoveri!! Koko perhe (miinus mä, KOP KOP KOP) viikonloppuna oksennustaudissa! :/ kamala tauti, ja kamala määrä PYYKKIÄ!: D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä kesti koko viikon kun kaikki olivat vuorollaan, en silti tiedä onko se yhtään parempi kuin kaikki kerralla! Meillä taisi sunnuntaina tulla viiminen koneellinen valmiiksi, tuntui, ertä koko viikon oli kone päällä! :D
   No nyt se on ohi, ei tarvisi hetkeen tulla tuota tautia meille!!

   Poista
 2. Meilläkin alkoi viime yönä, kaksivuotias kömpi viereen ja sitten se alkoi. Mä oon niin tätä pelännyt 😞

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yks kamalimmista taudeista! Itse olisin mielummin viikon nuhassa kuin oksentsisin ja kärsisin huonosta olosta 1-2 päivää😞
   Paljon paranemisia teille<3

   Poista

Kiitos kommentistasi ♡

Blog Design by Get Polished | Copyright 2016